Svijet
0

Rama: Ne može se pregovarati o nezavisnosti Kosova

FENA
Lider najveće opozicione albanske Socijalističke partije Edi Rama izjavio je danas u Tirani da se ne može pregovarati o nezavisnosti Kosova, a da etničke manjine "mogu konačno da žive bezbjedno i u miru samo u nezavisnom Kosovu".

"Želimo rješenje koje je prihvatljivo svim stranama, ali nijedna strana ne može da traži neko drugo rješenje osim nezavisnosti Kosova, o kojoj ne može da se pregovara", rekao je Rama na konferenciji za novinare i dodao da se slaže sa albanskim liderima na Kosovu da se ne može čekati nezavisnost Kosova do sljedeće godine.

Rama je naveo da njegova partija smatra da jedino nezavisno Kosovo može da "garantira mir, bezbjednost, regionalnu saradnju i integraciju zapadnog Balkana u EU".

"To je razlog zašto je došao čas da Evropa progovori istim glasom kad je u pitanju nova država Kosovo. To je razlog zašto je došao čas da EU kosovskim Albancima otvori vrata budućnosti koje je Srbija držala zatvorenim za njih", rekao je Rama, izvijestila je albanska agencija ATA.

"Niko nije zaboravio niti će zaboraviti šta je potrebno da bi se to i postiglo, i Albanci u Albaniji i na Kosovu su opredijeljeni za saradnju sa Srbima kako bi se obezbijedila sjajna budućnost za naše narode i za sve na Balkanu na putu ka EU", dodao je lider albanske Socijalističke partije.

Rama, koji je i gradonačelnik Tirane, rekao je da su Albanci odlučni da se međusobno pomognu svim snagama kako se ne bi dozvolilo da nezavisnost Kosova postane "nerazuman eksperimentalan proces".

On je izrazio divljenje albanskim liderima na Kosovu na, kako je naveo, zrelosti sa kojom nastupaju u pregovaračkom procesu, dok, po njemu, srpska strana pokazuje svoj" tradicionalni nedostatak smisla za historijsko pravo Kosovara" na svoju državu, o kojem se ne može pregovarati, prenio je Tanjug.