Barack Obama
0

Raketni štit protiv Irana, a ne Rusije

SRNA
Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je cilj planiranog raspoređivanja američkog raketnog štita u Evropi odbrana od Irana, a ne Rusiji, prenosi agencija RIA Novosti.

U intervjuu za sutrašnje izdanje lista "Novaja gazeta", Obama je rekao da SAD žele da rasporede raketni štit u Evropi kako bi zaštitili SAD i Evropu od iranskih balističkih raketa sa nuklearnom bojevom glavom.

Američki predsjednik je istakao da SAD nisu i neće stvarati sistem odbrane protiv mogućeg napada Rusije, dodajući da je ta ideja ostatak naslijeđa perioda hladnog rata.

Obama sutra dolazi u dvodnevnu zvaničnu posjetu Moskvi tokom koje će razgovarati sa ruskim liderima o smanjenju nuklearnog naoružanja, američkom raketnom planu i drugim važnim međunarodnim i bilateralnim pitanjima.

Vašington je usaglasio planove sa Varšavaom i Pragom o raspoređivanju 10 raketnih presretača u Poljskoj i radara u Češkoj do 2013. godine.

SAD kažu da je ta vrsta odbrane neophodna protiv država kao što je Iran. Rusija se protivi raketnom štitu koji vidi kao prijetnju svojoj nacionalnoj bezbjednosti i ravnoteži snaga u Evropi.