Sjeverna Koreja
0

Rakete kratkog dometa spremne za ispaljivanje

FENA
Foto: AFP/KCNA via KNS/File
Foto: AFP/KCNA via KNS/File
Sjeverna Koreja razmjestila je više od deset raketa na zapadnoj obali koje su, kako se čini, spremne za ispaljivanje, prenio je južnokorejski list dva dana nakon što je Sjeverna Koreja u Žuto more ispalila dvije rakete kratkog dometa.

Kad bi Sjeverna Koreja ispalila sve rakete, bio bi to test bez presedana, ali izvori koje navodi list Chusun Ilbo rekli su kako misle da bi ih mogla ispaliti pet do sedam.

Sjeverna Koreja zabranila je brodovima da plove dijelom Žutoga mora sve do 15. oktobra pripremajući ispaljivanje raketa, a u utorak je u okviru redovitih vojnih vježbi ispalila dvije rakete kratkog dometa, saopćio je u srijedu južnokorejski ministar odbrane.

Prošle sedmice je sjevernokorejski glavni grad posjetio američki izaslanik za nuklearna pitanja pokušavajući uvjeriti Sjevernu Koreju da se ponovno počne pridržavati sporazuma koji je predviđao dostavljanje pomoći u zamjenu za razoružanje te da ne uključuje ponovno nuklearni pogon.

"Ispali li Sjeverna Koreja brojne rakete, to više nećemo doživjeti kao rutinsku vježbu", rekao je južnokorejski izvor. Ali američki vojni zapovjednik rekao je da se prijetnja nije povećala.

"Nismo primijetili pojačano kretanje ni vojnu aktivnosti u Sjevernoj Koreji niti smo na bilo koji način reagirali", rekao je admiral Timothy Keating, zapovjednik američkih snaga u Tihom okeanu.

Američka vojska promatra to područje, rekao je, ali nije želio komentirati izvještaje o raketama.