Rakete ispaljene na izbjeglički kamp u Ašrafu

F
FENA
26.12.2011. u 10:45
0
1
Rakete ispaljene na izbjeglički kamp u Ašrafu
0
Rakete ispaljene na izbjeglički kamp u Ašrafu
Dvije rakete ispaljene su u nedjelju na izbjeglički kamp u Ašarafu, sjeverno od Bagdada, gdje boravi 3.400 iranskih izbjeglica koji su protivnici režima u Teheranu, rekao je jedan oficir iračke vojske.
"Dvije rakete su pale na kamp u Ašrafu u toku noći" rekao je irački pukovnik, koji je želio ostati neimenovan, ali nije mogao reći da li je bilo štete, pošto iračka vojska nema pravo da uđe u kamp.

Kamp u Ašarafu kontrolira Mudžahedinska vojska iranskog naroda, glavna komponenta Nacionalnog vijeća iranskog otpora.

U jednom saopćenju, Organizacija pripisuje napad, koji se dogodio, kako ona smatra u 17.00 sati, grupi koja pripada režimu u Teheranu.

Prema sporazumu koji su u nedjelju potpisali Irak i UN, izbjeglice iz Kampa Ašaraf trebale bi biti preseljene u privremeni prihvatni centar u Bagdadu, dok UN ne riješi pitanje njihovog izbjegličkog statusa, što je neophodno prije njihovog preseljenja van Iraka.

Irak se angažirao da osigura sigurnost stanovništva na novom mjestu" prihvata, naglasio je UN u saopćenju, ali nije precizirao lokaciju ovoga privremenog kampa ni datum premještanja izbjeglica.

Irački premijer Nuri el-Maliki izjavio je u srijedu da je Irak odlučio odgoditi za april zatvaranje kampa u Ašarafu, koje je prvobitno bilo predviđeno za kraj godine.

Narodni mudžahedini su se smjestili u Irak za vrijeme rata (1980. do 1988. godine) i imali su podršku bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, kako bi vodili oružane akcije protiv Irana.

Nakon pada Sadama Huseina 2003. godine, američka vojska ih je razoružala i obezbijedila sigurnost kampa prije nego što je prenijela na 2009. godine na iračke snage.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: