U to vrijeme bili na nebu
57

Raketa koju je Indija slučajno ispalila na Pakistan opasno je ugrozila desetine putničkih aviona

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Indija je prethodne sedmice slučajno ispalila raketu na Pakistan, a ispostavilo se da je za dlaku izbjegnuta katastrofa s obzirom na to da je na putanji projektila u to vrijeme bilo nekoliko putničkih aviona na nebu.
Tog dana je više aviona prošlo kroz direktnu putanju projektila koji je greškom doletio iz Indije usljed tehničkog kvara prilikom redovnog pregleda, međutim nekoliko njih je bilo posebno ugroženo s obzirom na to da su prošli unutar sat vremena od slučajnog lansiranja.

Avion Flydubaija koji je sletio iz Siakota i krenuo za Dubai prošao je tim dijelom neba u periodu nenamjernog incidenta, kao i avion IndiGo iz Srinagara koji je išao za Mumbai i let Airblue Ltd koji je iz Lahorea išao za Riyadh. Oni su s obzirom na vrijeme u koje su prošli bili u potencijalno velikoj opasnosti.

Ostali međunarodni letovi u blizini putanje projektila, i u njegovom dometu, uključivali su mlaznjak Kuwait Airways Co. koji je krenuo u Guangzhou iz grada Kuwait Cityja, let Saudi Arabian Airlinesa za Rijad iz New Delhija i uslugu Qatar Airwaysa iz Katmandua u Dohu, pokazuju podaci Flightradar24.

Time-lapse video zračnog prostora, koji je objavio Bloomberg je pokazao užurbanu aktivnost na nebu unutar sat i po s obje strane od 19 sati po lokalnom vremenu 9. marta, a za koje je Indija rekla da je bilo približno vrijeme slučajnog lansiranja.

Indijski "robusni" postupci rukovanja projektilima se preispituju i dodatno će biti istraženi.