Diplomatske aktivnosti
0

Raisi započeo latinoameričku turneju, susreo se sa predsjednikom Venecuele Nicolasom Madurom

SRNA/Klix.ba
Ebrahim Raisi i Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Ebrahim Raisi i Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi doputovao je u Karakas i sastao se sa predsjednikom Venecuele Nicolasom Madurom tokom prve posjete ovoj zemlji u okviru latinoameričke turneje koja će obuhvatiti i Kubu i Nikaragvu.

Tokom posjete Raisi i Maduro su potpisali dokumente za proširenje bilateralne saradnje, javila je iranska državna novinska agencija ne navodeći detalje.

Na snimcima državne televizije prikazan je Raisijev dolazak na aerodrom u blizini Caracasa, a zatim i njegov ulazak u predsjedničku palatu, gdje je pozdravio Madura.

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka, Raisi je rekao kako su dvije zemlje sposobne da ostvare trgovinsku razmjenu od 10 milijardi dolara u prvom koraku, dok bi u drugom mogli doći i do 20 milijardi.

"Predsjednik Raisi je rekao kako Venecuela i Iran imaju zajedničke interese i stavove o nezavisnosti, slobodi i pravdi. Dodao je da je Iran uvijek dokazivao svoje prijateljstvo sa Venecuelom i u teškim danima", piše iranska novinska agencija IRNA.

Iran i Venecuela, koji su pod sankcijama SAD, potpisali su dvadesetogodišnji plan saradnje u Teheranu prošle godine i najavili partnerstvo u oblasti nafte, odbrane i drugih pitanja.