Oglasila se na Twitteru
47

Rahaf al-Qunun zatražila azil u Kanadi, SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Djevojka iz Saudijske Arabije koja je tokom vikenda pobjegla od svoje porodice formalno je predala zahtjeve za azil u Kanadi, SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, a prije toga je ovaj potez najavila na Twitteru.

Rahaf Mohammed al-Qunun u ponedjeljak je odbila ukrcati se na let iz Bangkoka za Kuvajt nakon čega se zabarikadirala u sobu na tajlandskom aerodromu, piše BBC.

Na Twitteru je napisala kako se boji da će je porodica ubiti zbog toga što se odrekla islama, a trenutno se nalazi pod nadzorom UN-a u Bangkoku. Naime, konverzija ili potpuni prestanak prakticiranja islama u Saudijskoj Arabiji se kažnjava smrtnom kaznom.

Tajlandski imigracioni zvaničnici su rekli da se djevojka treba vratiti u Kuvajt, gdje se nalazi njena porodica. Međutim, Al-Qunun je današnjim tvitom napravila obrat u kompletnom slučaju s obzirom na to da je danas putem Twittera apelovala da joj Kanada, SAD, Australija ili Velika Britanija ponude azil.

Australijski zvaničnici saopćili su da su zadovoljni što je njihova država atraktivna kada je u pitanju zbrinjavanje ljudi kojima su ugrožena ljudska prava, ali su također istakli kako će svaki zahtjev za azil pažljivo razmotriti.

"Svaka molba gospođice Al-Qunun za azil će biti pažljivo razmotrena kada se završe sve akcije koje trenutno predvodi UNHCR, a koje su vezane za ovaj slučaj", izjavio je za AFP službenik Odjela za unutrašnje poslove Australije.