Masakr u Connecticutu
2

Radost i tuga u očima porodica preživjelih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U petak je u osnovnoj školi Sandy Hook u gradu Newtown u američkoj saveznoj državi Connecticut 20-godišnji Adam Lanza ubio 26 osoba, od kojih su njih 20 bila djeca starosne dobi od pet do deset godina.

Roditelji djece koja su preživjela pucnjavu kažu da su presretni, ali istovremeno i jako tužni zbog djece koja su izgubila život u krvavom pohodu Adama Lanze.

Brenda Lebinski, majka jedne osmogodišnjakinje koja pohađa školu Sandy Hook, je rekla: "Svima su nam iz škole javili da je došlo do pucnjave i da je škola zatvorena. Međutim, niko nam nije rekao gdje se tačno desila pucnjava. I prije je bilo nesreća oko škole, ali nikada u samoj školi. Nakon toga sam primila poruku da se pucnjava desila upravo u školi koju pohađa moja kćerka. Otišla sam tamo. Tu se nalazilo stotine roditelja. Rekli su mi da iznose mrtva tijela djece. Bila sam prestravljena i u panici sve dok nisam vidjela da Sophia izlazi iz škole sa učiteljicom. To je bio najsretniji trenutak u mom životu. A onda sam postala tužna kada sam shvatila koliko je djece poginulo u napadu", rekla je Lebinski.

"Trebali smo početi sa nastavom kada smo čuli pucnjeve. Učiteljica je zaključala vrata i rekla nam da se sakrijemo. Bila sam preplašena i tresla sam se. Nakon toga je došla policija i rekla nam da izađemo ispred škole", rekla je uplašena Sophia.

Majka još jednog osmogodišnjaka je pohvalila učiteljicu koja mu je spasila život. "Uvijek ću joj biti zahvalna. Napadač je pucao prema mom sinu, a ona je uspjela izvuči njega i njegovog prijatelja na sigurno", rekla je žena koja se predstavila kao Erin, prenio je The Sun.