Njemačka
0

Radnik u bolnici nakon curenja radioaktivne materije

FENA
Radnik u tvornici za obogaćenje urana u njemačkom gradu Gronau u saveznoj državi Sjevernoj Rajni/Vestfaliji, hospitaliziran je u petak pošto je došlo do curenja radioaktivnih tvari.

Radnik firme Urenco u čijem se pogonu u Gronau obogaćuje uran namijenjen nuklearnim centralama, bit će zadržan na 24-satnom promatranju, javili su bolnički izvori.

Mjerenje radioaktivnosti na mjestu događaja pokazalo je da "nema nikakve opasnosti za stanovništvo" koje živi u blizini tvornice, stoji u izvještaju Urenca.

Radioaktivna tvar iscurila je na odjelu za pripremu kontejnera tvornice, koja radi od 1985. Glasnogovornik regionalnog ministarstva ekonomije Joachim Neuser kazao je kako se radnik "osjeća bolje" te da služba zadužena za nadzor nuklearnih instalacija razmatra informacije dobivene od uprave tvornice, kako bi se procijenilo koliko je radioaktivne tvari iscurilo.

"Sigurnosni sistem uključio se na vrijeme, pa se radioaktivna tvar nije proširila izvan tvornice", rekao je Neuser.

Udruženje za zaštitu okoliša zatražila je hitno zatvaranje tvornice, podsjetivši kako ih nesreća u Gronauu podsjeća na onu koja se svojedobno dogodila u nuklearnoj tvornici u Hanauu. Ta je tvornica na kraju zatvorena.