Svijet
2

Radnik na kranu na stadionu u Sao Paulu radio 18 dana bez odmora prije nesreće

Klix.ba
Stadion u Sao Paulu u Brazilu na kojem će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu još uvijek nije renoviran, a radove je 27. novembra nakratko prekinula nesreća u kojoj su poginula dva radnika.

Do nesreće je došlo kada se na tribinu srušio kran. Čovjek koji je upravljao mašinom radio je 18 dana zaredom, bez slobodnih dana za odmor, pokazala je istraga, koja još uvijek traje.

Dužnosnik Ministarstva rada Luis Antonio Medeiros je potvrdio informaciju da je radnik na mašini na poslu bio 18 dana uzastopno na stadionu Arena Corinthians.

Iako je prilično jasno da je radnik bio iscrpljen, jer je posao obavljao bez odmora, Medeiros je kazao da ne mora nužno značiti da je to uzrok nesreće.

Međutim, dodao je da u Ministarstvu smatraju da je iscrpljujuće za nekoga raditi na tako zahtjevnoj mašini toliko dana bez odmora.

Brazil je pod pritiskom da završi radove na stadionima prije početka Svjetskog prvenstva, a stadion na kojem se dogodila nesreća predviđen je kao mjesto otvaranja prvenstva i na njemu bi se trebala igrati prva utakmica između domaćina Brazila i Hrvatske.