{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radničko ropstvo potresa Sjedinjene Države

S
Sarajevo-x.com
19.12.2007. u 11:32
0
0
Radničko ropstvo potresa Sjedinjene Države
0
Radničko ropstvo potresa Sjedinjene Države
Berači voća koji su pobjegli sa jedne plantaže na Floridi, svojom su pričom šokirali javnost. Naime, iako je ropstvo po američkim zakonima zabranjeno, ovi su imigranti držani u zatočeništvu, s malo hrane i vode, a brutalne batine su dobijali svaki dan.
Trojica berača voća sa Floride koji su nakon godinu dana brutalnog premlaćivanja i držanja u zatočeništvu napokon uspjeli pobjeći kroz ventilacijski otvor, policiji i vlastima su opisali nehumane i protuzakonite uslove pod kojima su radili kod jednog poslodavca, izvještava The Independent.

Svi muškarci su imali velike modrice svuda po tijelu i ožiljke od posjekotina. Jedan od njih je imao i opasnu posjekotinu na ruci, a drugi teške povrede na zglobovima šake jer su mu ruke svake noći vezali iza leđa kako ne bi pobjegao.

Osim što su živjeli u nehumanim uslovima, ovi su muškarci bili i u velikim dugovima. Naime, sve što su konzumirali na toj plantaži morali su i platiti. Hranu i piće su morali plaćati, a ukoliko su se željeli istuširati vodom iz vrta morali su platiti pet dolara.

Ova priča, iako nije izolovana i događa se ne samo u SAD-u već i širom svijeta, posebno je važna jer se dešava u "demokratskoj" zemlji koja često propagira zakone u zemljama koje to nisu, naglašava The Independent. Florida je inače poznata po radničkom ropstvu, a zbog prirodnih dobara i pogodnih vremenskih uslova, ona uspijeva proizvesti velike količine voća i povrća.

Također, američki zakoni uopće ne štite radnike koji rade na farmama i plantažama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: