London
0

Radnici metroa počeli jednodnevni štrajk

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Milioni građana Londona imali su u ponedjeljak problema da stignu na posao, pošto su radnici metroa počeli 24-satni štrajk zbog otpuštanja zaposlenih.

Operator londonskog metroa Transport za London (TfL) objavio je na svojoj internet stranici da su neke stanice i dvije linije zatvorene, dok su skoro svi drugi prevozi otkazani ili odgođeni, prenosi Reuters.

Normalno funkcioniše samo Doklandska laka željeznica, koja ide do finansijske četvrti u istočnom dijelu Londona, navedeno je u saopćenju TfL-a.

Londonski metro je saopćio da do sada radi 40 posto normalnih službi, a prema saopćenju Sindikata željezničkih, pomorskih i saobraćajnih radnika (RMT), većina linija je poremećena od početka štrajka u nedelju naveče.

Podzemna željeznica, poznata kao Tube (tunel), svaki dan prevozi oko tri miliona putnika, a poslovne zajednice tvrde da prekidi u saobraćaju koštaju britansku prijestonicu do 50 miliona funti (79 miliona dolara) dnevno.

Otpuštanje više od 800 zaposlenih u metrou i smanjenje javnih troškova izazvali su nezadovoljstvo radnika, kojima je ovo četvrti štrajk od septembra.