Otkazano 76 letova
0

Radnici "Air Indije" u štrajku

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Indijska državna aviokompanija "Air India" otkazala je 76 letova jer se radnici već drugi dan u štrajku.

Štrajk je pokrenut samo nekoliko dana nakon pada aviona "Air India Express" u gradu Mangaloreu na jugu Indije, pri čemu je poginulo 158 osoba.

Oko 20.000 radnika stupilo je u štrajk protestujući zbog naredbe uprave da ne razgovaraju sa novinarima. Radnici protestvuju i zbog kašnjenja plata i nedostatka članova posade.

Više hiljada putnika blokirano je na aerodromima nakon što je kompanija otkazala 76 letova na domaćim i međunarodnim linijama.

Lider jednog od štrajkačkih sindikata JB Kadian rekao je lokalnim medijima da su radnici stupili u štrajk "u znak protesta zbog kašnjenja plata i da bi ukazali na probleme članova posade".

Lider sindikata radnika članova posade u "Air Indiji" Sanjay Lazar smatra da je štrajk pokrenut u veoma loše vrijeme.

"U vrijeme kada smo u žalosti zbog smrti kolega i putnika, pogrešno je stupati u štrajk. Potrebno je vrijeme da se rane zaliječe i da se krene naprijed. Još nisu identifikovana sva tijela nastradalih", rekao je Sanjay Lazar.
Analitičar avionskog saobraćaja Kapil Kaul ističe da štrajk radnika kompanije samo nekoliko dana nakon najteže nesreće u istoriji "oslikava to da ne postoji nikakva zabrinutost za organizaciju".

Prema njegovim riječima, ovo je poziv za buđenje indijskoj vladi jer je situacija teška da bi dalje nereagovanje bilo fatalno po "Air Indiju".

On je istakao da je New Delhi do sada dao 168 miliona dolara pomoći kompaniji i da je obećao još 252 miliona dolara.

Drugi analitičari smatraju da kompanija ima 30.000 zaposlenih i da bi taj broj trebalo prepoloviti kako bi bila konkurentnija na tržištu.