Radna dozvola za humanitarne radnike u Južnom Sudanu košta 10.000 dolara

F
FENA
24.3.2017. u 10:30
0
6
Radna dozvola za humanitarne radnike u Južnom Sudanu košta 10.000 dolara
0
Radna dozvola za humanitarne radnike u Južnom Sudanu košta 10.000 dolara
Sjedinjene Američke Države upozorile su u četvrtak vladu Južnog Sudana da bi se sprječavanje humanitarnih radnika da dođu do dijelova ove ratom razorene države koji pate od gladi moglo izjednačiti sa "taktikom namjernog izgladnjivanja", izvještava Reuters.
Građanski rat u Južnom Sudanu izbio je 2013. godine kada je predsjednik Salva Kiir, pripadnik naroda Dinka, razriješio dužnosti svog zamjenika Rieka Machara, pripadnika naroda Nuer, koji je pobjegao iz zemlje i nalazi u Južnoj Africi. Ujedinjeni narodi saopćili su da je najmanje jedna četvrtina stanovnika Južnog Sudana raseljena.

Ujedinjeni narodi objavili su da u dijelovima Južnog Sudana vlada glad, te se skoro polovina stanovništva, oko 5,5 miliona ljudi, suočava sa manjkom hrane.

Međutim, ova zemlja je nedavno drastično povećala visinu naknade za radne dozvole stranim humanitarnim radnicima, te radna dozvola sada košta 10.000 dolara.

"Glad nije rezultat suše, ona je rezultat lidera koje više zanima politička moć i lična korist nego zaustavljanje nasilja i dopuštanje pristupa humanitarnoj pomoći", kazala je Vijeću sigurnosti zamjenica američkog ambasadora u UN-u Michele Sison.

Zamjenik ambasadora Južnog Sudana Joseph Mourn Majak Ngor Malok odbacio je optužbe da je vlada kriva za glad, kazavši da će vlada "uraditi sve što može da pomogne u rješavanju ove situacije i poziva međunarodnu zajednicu da pomogne u rješavanju ovog hitnog pitanja."

"Vladino uporno beskrupulozno onemogućavanje dolaska humanitaraca do stanovništva pogođenog glađu može se izjednačiti sa taktikom namjernog izgladnjivanja", izjavila je Sison.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: