{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radioaktivna voda ističe u more iz reaktora u Fukushimi

F
2.4.2011. u 10:38
0
13
Radioaktivna voda ističe u more iz reaktora u Fukushimi
0
Radioaktivna voda ističe u more iz reaktora u Fukushimi
Foto: AP
Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO) danas je saopćila da je u reaktoru dva nuklearne elektrane Fukushima otkrivena pukotina u betonu kroz koju ističe radioaktivna voda u more, a ruski stručnjak Natalija Mironova smatra da je nuklearna katastrofa u Fukushimi mnogo veća od one u Černobilu.
U saopćenju tokijske kompanije je navedeno da nivo zračenja u betonskoj jami iznosi 1.000 milisiverta na sat i da se kompanija priprema da u nju ulije beton kako bi zaustavila curenje radioaktivnih materija, javio je Reuters.

"Budući da nivo radijacije u moru u blizini elektrane raste, pokušavali smo da utvrdimo zašto je to tako, a ovo bi mogao da bude jedan izvor. Provjeravamo uzorke vode iz mora u blizini elektrane, kao i iz jame i za sada ne možemo sa sigurnošću da kažemo dok ne proučimo rezultate", rekao je zamjenik generalnog direktora japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA) Hidehiko Nishiama.

Izloženost radijaciji od 500 milisiverta na sat tokom kraćeg perioda može da poveća opasnost od raka.

U međuvremenu, ruski stručnjak za nuklearnu energiju Natalija Mironova ocijenila je da je nuklearna katastrofa u Fukushimi mnogo veća od Černobila i da bi zbog nje moglo da dođe do novog definiranja međunarodne skale po kojoj se mjeri opasnost atomskih nesreća.

"Černobil je predstavljao eksploziju prljave bombe. Sljedeća prljava bomba je Fukushima i ona će stajati mnogo više u pogledu ekonomije i ljudskih žrtava", navele su agencije riječi Mironove.

Mironova je inženjer termodinamike koja je nakon katastrofe u Černobilu 1986. godine postala jedan od vodećih antinuklearnih aktivista u Rusiji.

"Černobil je, na međunarodnoj skali, imao najveći, sedmi stepen opasnosti, a imao je samo jedan reaktor i trajao je samo dvije sedmice. Fukushimatraje tri nedjelje i tu imamo četiri reaktora koji znamo da su u veoma opasnom stanju", rekla je Mironova.

NISA tvrdi da kriza u Fukušimi ima peti stepen opasnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: