Svijet
0

Radikalni studenti oteli devet osoba u Islamabadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grupa radikalnih studenta, koja podržava talibane, rano jutros otela je devet osoba iz jedne džamije u Islamabadu, uključujući šest stranih državljanki, optužujući ih za "nemoralne" aktivnosti.

Otmica ljudi iz džamije je najprovokativnija akcija studenata, povezanih sa Crvenom džamijom, u posljednjih šest mjeseci koju su izveli kako bi im vlasti ispunile različite zahtjeve.

"Strankinje su bile uključene u prostituciju u centru za masažu", naveli su studenti u saopćenju, prenosi Reuters.

Policija je potvrdila da se otmica desila, i da nema više detalja o tom događaju. Mediji u Islamabadu javljaju da među otetima ima i Kineza.

Pakistanske vlasti su već mjesecima u sukobu sa radikalnim imamima i studentima, koji prijete samoubilačkim bombaškim napadima ukoliko vlasti budu pokušale da zabrane njihov pokret.

Problemi su nastali u januaru kada je grupa studentkinja, povezanih sa tom džamijom, zauzela dječju biblioteku u blizini njihove vjerske škole protestujući zbog odluke grada da se uklone sve ilegalno izgrađene džamije na državnom zemljištu.

Iako je vlada odustala od te namjere, studentkinje su jedno vrijeme odbijale da napuste biblioteku.

U martu, radikalni studenti su oteli tri žene koje su optužili da su upravljale javnom kućom, a nakon nekoliko dana zatočeništva, žene su bile primorane da priznaju tu optužbu pred novinarima nakon čega su oslobođene.