Kenija
0

Radikalni jamajkanski imam vraćen u svoju zemlju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kenijske vlasti deportirale su u četvrtak kontroverznog imama Jamajčanina Abdullaha al-Faisala, sedmicu dana nakon izbijanja protesta zbog njegovog hapšenja, koji su eskalirali u žestoke sukobe policije i demonstranata.

Radikalnoga imama Al-Faisala, kojeg kenijske vlasti dvaput nisu uspjele vratiti u njegovu zemlju, konačno su tamo vratile, izjavio je u četvrtak tužitelj Edwin Okello pred jednim sudom u Nairobiju pred kojim je trebalo da se pojavi Al-Faisal.

Al-Faisal, blizak džihadistima, uhapšen je 31. decembra u kenijskom gradu Mombasi.

Otada su kenijske vlasti uzalud u dva navrata pokušale da ga protjeraju zbog kršenja zakona o imigraciji javnim održavanjem propovijedi.

Tanzanija i Nigerija su odbile da prime propovjednika na svom tlu dok je na putu za Jamajku.

Al-Faisal je odslužio četiri godine u zatvoru u Velikoj Britaniji zbog poticanja na rasnu mržnju, nakon što je u svojim propovijedima 2003. godine pozivao na ubijanje židova, hindusa i zapadnjaka.

Njegova sudbina je izazvala polemiku i napetosti među zajednicama u Keniji, nakon što su vlasti zabranile manifestaciju podrške koju je 15. januara organizirao radikalni ogranak muslimanske zajednice u Nairobiju.

Pet osoba je ubijeno u sukobima u centru grada između desetak protestnika somalskog porijekla i policije koja je otvorila vatru.

Kenijska vlada je zatim optužila somalske islamističke pobunjenike da su izazvali nerede i povela početkom sedmice veliku policijsku operaciju u somalskoj četvrti.

Uhapšeno je više stotina osoba optuženih za ilegalni boravak ne kenijskom teritoriju.