Jemen
0

Radikalni imam pozvao na džihad protiv SAD-a

FENA
Anwar al-Awlaki
Anwar al-Awlaki
Radikalni imam Anwar al-Awlaki, američki državljanin s utočištem u Jemenu, pozvao je američke muslimane na džihad.

Radikalni jemenski imam Anwar al-Awlaki pozvao je u audioporuci američke muslimane na pobunu protiv vlade koja "ratuje protiv islama i muslimana".

"Muslimanima u Sjedinjenim Američkim Državama želim poručiti: kako možete biti lojalni vladi koja ratuje protiv islama i muslimana?", rekao je imam u poruci čije su dijelove u četvrtak objavili američki Centar za praćenje islamističkih stranica SITE i CNN.

"Kako vam savijest dopušta da u miru živite s nacijom koja je odgovorna za tiraniju i zločine počinjene nad vašom braćom i sestrama?", zapitao se Awlaki koji posjeduje i američko državljanstvo, a utočište je pronašao u pokrajini Šabvi, na istoku Jemena.

"Došao sam do zaključka da je džihad protiv Amerike moja dužnost, kao i za svakog muslimana koji je za to sposoban", dodao je on.

Al-Awlaki je usto optužio administraciju Baracka Obame da je "obećao jasnoću, ali nije bio vjeran svojim obećanjima".

Imam za kojeg se sumnja da je povezan s ogrankom Al-Qaide na arapskom poluotoku (Akpa), postao je poznat nakon razmjene elektroničke pošte s američkim oficirom Nidalom Hasanom koji je u novembru 2009. pucao na vojnike u Fort Hoodu, u Teksasu, ubivši 13 osoba. Poslije je kazao da odobrava taj napad.