Svijet
0

Radijacija u ruskoj podmornicina na normalnom nivou

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Radijacija u ruskoj nuklearnoj podmornici u kojoj se dogodila nesreća na normalnom je nivou a reaktor radi kao i uvijek, kazao je u nedjelju Igor Digalo, pomoćnik zapovjednika ruske pacifičke flote.

Među poginulima su radnici iz brodogradilišta i vojnici, kazao je on.

"Više od 20 osoba je poginulo 8. novembra, kada se tokom probne plovidbe slučajno aktivirao sistem za gašenje požara na nuklearnoj podmornici pacifičke flote", kazao je ovaj mornarički glasnogovornik agenciji Itar-Tass.

Podmornica plovi prema privremenoj bazi na dalekom istoku Rusije, ka teritoriji Primorje, a prate je protupodmornički borbeni brod i spasilački brod koji će evakuirati 21 povrijeđenu osobu, kazao je Digalo.

U trenutku nesreće u podmornici se nalazilo 208 osoba, od kojih 81 vojnik.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev naredio je ministru odbrane da pokrene istragu i pruži porodicama poginulih svu neophodnu pomoć.

Posljednja velika nesreća na ruskoj nuklearnoj podmornici dogodila se 12. augusta 2000. godine, kada je tokom vojne vježbe zbog eksplozije potonuo Kursk. Svih 118 mornara je poginulo.

Posljednji sličan incident desio se u septembru 2006. godine kada su dva vojnika poginula, a jedan je povrijeđen u požaru na ruskoj nuklearnoj podmornici.