Mnogi ljutito reagovali
0

Radi "nacionalnog jedinstva" Solomonska Ostrva planiraju privremeno zabraniti Facebook

B. R.
Vlast Solomonskih ostrva želi zakonski urediti korištenje Facebooka (Foto: EPA-EFE)
Vlast Solomonskih ostrva želi zakonski urediti korištenje Facebooka (Foto: EPA-EFE)
Solomonska Ostrva planiraju privremeno zabraniti Facebook u "ime nacionalnog jedinstva". Svoju odluku su obrazložili kao borbu protiv cyber maltretiranja i klevete.

Na ovakvu odluku su mnogi ljutito reagovali, a očekuje se da će se nadležni sastati s telekomunikacijskim kompanijama da bi razgovarali o tome kako blokirati najveću društvenu mrežu na svijetu.

Premijer ove zemlje Manasseh Sogavare je govoreći pred parlamentom poručio da je zabrana neophodna da bi se, kako je izjavio, sačuvalo nacionalno jedinstvo.

"Cyber maltretiranje je široko rasprostranjeno na Facebooku. Ljudi koji kleveću koriste lažna imena i za nekoliko minuta su uništavali reputaciju koja je stvarana godinama", istakao je.

Sogavare tvrdi da će zabrana biti usmjerena prvenstveno na mlade ljude. Negira da je to pokušaj ušutkivanja i uvjerava da je to zaštita od uvredljivog govora.

Još se razrađuje kako će zabrana funkcionisati, a lider opozicije Matthew Wale ju je nazvao "jadnom i nepravednom".

"Sedamdeset posto naše populacije je mlađe od 30 godina i to je grupa koja je vrlo vidljiva na društvenim mrežama, posebno na Facebooku", kazao je Wale.

Privremena zabrana će biti na snazi dok se ne donesu zakoni kojima će se regulisati ponašanje na Facebooku. Nije prvi put da je jedna pacifička država najavila da će blokirati društvenu mrežu. To smatraju ispravnim čelnici Papue Nove Gvineje, Fidžija i Samoe.

Prije nekoliko sedmica vlast Solomonskih ostrva se suočila s kritikama i to nakon što su na Facebooku objavljeni dokumenti koji svjedoče kako je trošila novac za ekonomski oporavak od pandemije koronavirusa. Neki smatraju da je to upravo razlog zašto se želi zabraniti ova društvena mreža.

Nadležni su demantovali da je to razlog ovakve odluke, prenosi australski javni servis ABC.