Razotkrivena zavjera
16

Racije u Njemačkoj zbog prijetnji smrću premijeru koji je podržao mjere protiv pandemije

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policija u Saksoniji u Njemačkoj je izvršila seriju racija nakon što je premijer Michael Kretschmer dobio prijetnje smrću jer je podržao mjere protiv pandemije koronavirusa.

Desničarski aktivisti koji se protive vakcinaciji su osumnjičeni za pripremu nasilja koje uključuje samostrele ili "oštro oružje". Saksonija trenutno ima najslabiji status kada je riječ o vakcinaciji u Njemačkoj.

Prošle godine je premijer Kretschmer upozorio na "kovid histeriju", no kasnije se izvinio te je od tada podržavao mjere protiv pandemije.

Policija u Saksoniji i sigurnosne snage uključujući specijalnu antiekstremističku jedinisu Soko Rex izvršili su racije na nakoliko lokacija kao odgovor na prijetnje smrću državnom premijeru.

Zavjera protiv Kretschmera je prvobitno razotkrivena u programu Frontal čiji su se novinari infiltrirali u grupu od 100 ljudi, koja je komunicirala putem aplikacije Telegram. Grupa se naziva Dresden Online Networking, a njeni članovi su razgovarali o idejama te su se sastajali u parkovima, javio je ZDF. Program je pratio jedan razgovor u kojem je muškarac govorio da je naoružan i spreman.

Policija tvrdi da je bilo izjava o planovima za ubistvo državnog premijera, kao i drugih državnih predstavnika. Kretschmer je kazao da se protiv ovakvih prijetnji trebaju iskoristiti sva pravna sredstva.

"Ljudi u javnoj službi se ne trebaju plašiti da kažu svoje mišljenje i da rade svoj posao", poručio je on.

Saksonija je jedna od njemačkih regija koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa, a ima i najniži procent vakcinacije. Prvu dozu je primilo 61,9 posto stanovništva, a Saksonija je druga po širenju koronavirusa.