{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Račana će operisati Sarajlija, najbolji evropski hirurg

S
4.2.2007. u 11:01
0
0
Račana će operisati Sarajlija, najbolji evropski hirurg
0
Račana će operisati Sarajlija, najbolji evropski hirurg
Ivica Račan
Predsjednika hrvatskog SDP-a Ivicu Račana koji je obolio od atipičnog tumora u ramenu operisat će prof. dr. Milomir Ninković, porijeklom iz Sarajeva.
Kako izvještava Večerni list, Ivica Račan već danas stiže u München gdje će biti primljen na odjel za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, kirurgiju ruke i Centar za teške opekline, čiji je šef prof. dr. Ninković, kako bi obavio sve preglede uobičajene pred operativni zahvat.

[SLIKA]1[/SLIKA]Profesor Milomir Ninković, rodom iz Sarajeva, smatra se najboljim "plastičarem" u Evropi te jednim od pet najboljih u svijetu, piše Večernji list.

Kolege o njemu govore s velikim poštovanjem, tvrdeći kako je u više navrata uspio učiniti ono što se dotad smatralo nemogućim. Uglavnom se referiraju na slučaj iz marta 2000. godine, kada je policajcu ozlijeđenom u eksploziji presadio šake s mrtvog donora te na još kompliciraniji slučaj otprije tri godine, kada je pacijentu iz Austrije, čija je liječnica bila njegova supruga Marina Ninković, transplantirao šaku s podlakticom.

Osim toga, Ninković je patentirao operativni zahvat koji je sam osmislio. Riječ je o postupku kojim se izuzetim mišićem s leđa napravi mokraćni mjehur te je na taj način riješio problem inkontinencije kod osoba s paralizom. Nakon zahvata ti pacijenti više ne trebaju kateter, što je uvelike pridonijelo kvaliteti njihova života. Zahvat je službeno nazvan prema početnim slovima mišića izuzetoga s leđa "LDDN", a u stručnim ga krugovima kolokvijalno nazivaju "Ninkovićevim zahvatom".

Za to je dostignuće nagrađen najvećim priznanjem koje dodjeljuje Evropsko udruženje za plastičnu kirurgiju te Udruženje austrijskih plastičnih kirurga.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: