Izrael
0

Rabini zagovaraju brakove gayeva i lezbijki

FENA
Rabin Areleh Harel
Rabin Areleh Harel
Grupa rabina u Izraelu pokrenula je inicijativu da oženi gay momke s lezbijkama i do sada je sklopljeno 11 takvih brakova, među kojima ima iznenađujuće uspješnih.

Izraelski list "Haarec" je elektronskim putem intervjuirao jedan takav par. Eti i Roni, kako ih je nazvao, oboje su religiozni, a vjenčani su prije pet godina. Oni su povjerili jedno drugom svoje seksualne sklonosti još na prvom sastanku, a vanjskom svijetu su se predstavljali kao heteroseksualni par. Sada imaju dvoje djece i smatraju se sretnim.

"Prije šest godina nismo mislili da će tako biti. Zamišljali smo sve crno, da smo izgubili šansu za normalan život. Ali, danas nam je dobro. Postoji jaz, ali toga ima u svakom slučaju. Ispunjavamo ga velikom ljubavlju koju dajemo i primamo od naše djece i također, uživamo jednostavnu ljudsku ljubav koju dajemo jedno drugom, kakvu bilo koja dva čovjeka mogu dati i primati," napisali su oni.

Svim brakovima posredovao je rabin Areleh Harel iz jevrejskog naselja Šilo na Zapadnoj obali. On kaže da svi njegovi parovi dobijaju podršku tima psihologa, bračnih savjetnika i socijalnih radnika, a redovno se konsultuju i s drugim rabinima.

Dvanaesti rabinov par je nedavno objavio da se vjerio, a postoji lista još 30 gayeva i 20 lezbijki koji traže para. Niko od njih ne poriče svoje seksualne sklonosti, naglašava rabin provodadžija i ističe da oni žele da osnuju dom da bi postali roditelji ili zbog društvenog priznanja.

Brakovi između gay momaka i lezbijki nisu novina među ultraortodoksnim Jevrejima, ali nova inicijativa je drugačija jer se problemi ne skrivaju, što proističe iz rastućeg prihvatanja homoseksualnosti i podstaknuta je dijelom od četiri organizacije za religiozne homoseksualce.

Tridesetpetogodšnji Roni je biznismen, a Eti je zaposlena u hitnoj pomoći. Njena porodica ne zna da je lezbijka. Imala je inače samo jednu takvu ozbiljnu vezu, kada je shvatila da je za nju važnije da odgaja djecu i živi u normalnoj porodici.

Roni je, također, želio familiju i potomstvo. Oboje kažu da se pridržavaju vjerske zabrane seksa s osobom istog spola i da im je to vrlo važno kao i želja za manje-više normalnim roditeljstvom. Oni nastoje da se ponašaju kao da su običan bračni par pred djecom i čak spavaju u istoj sobi, a djeca su im rođena zahvaljajući vještačkoj oplodnji.

Međutim, nisu svi takvi brakovi uspješni.