|

Raab pozvao Evropu da izdvoji više za NATO zbog Rusije "da se ne desi isto kao u Crnoj Gori"

Raab pozvao Evropu da izdvoji više za NATO zbog Rusije "da se ne desi isto kao u Crnoj Gori"
7
A. D.
16.10.2019. u 08:28
13
komentara
7

dijeljenja
Raab pozvao Evropu da izdvoji više za NATO zbog Rusije "da se ne desi isto kao u Crnoj Gori" Foto: EPA-EFE
Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Raab pozvao je zemlje članice NATO-a da objedine napore na suzbijanju prijetnji koje potiču od Rusije i izdvoje dva posto iz svog budžeta za odbranu.
Raab je, govoreći na Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Londonu, kazao da članice Alijanse moraju da se suoče sa Rusijom, kako se ne bi desilo što i u Crnoj Gori, kada je, kako je kazao, "Rusija pokušala da potkopa evropsku demokratiju u neuspjelom pokušaju puča".

"Mi se moramo suočiti sa agresivnijom Rusijom. Onom koja otvoreno pokazuje očigledno nepoštovanje vladavine prava. Podsjetimo se, samo na trenutak, da to nije samo tehničko kršenje pravila. Rusija je upotrijebila silu da ilegalno anektira Krim. Izvela je cyber napade u Evropi. Rusija je nastojala da potkopa evropsku demokratiju, na primjer, u njenom neuspjelom pokušaju puča protiv Crne Gore. A ovaj obrazac ruskog ponašanja ne pokazuje znakove opadanja", rekao je Raab tokom sjednice PS NATO, prenosi Pobjeda.

NATO članice, dodao je britanski ministar, moraju biti jasno orjentisane na prilagođavanje "naših odbrambenih kapaciteta ruskoj agresiji, malignim aktivnostima i zloupotrebi međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima".

"Sada, naše konvencionalnije mjere uključuju borbenu grupu u Estoniji, povećanu podršku Gruziji i Ukrajini i naše prisustvo u regionu Crnog mora. Ali u ovom promjenljivom okruženju moramo gledati u budućnost, moramo se mijenjati sa njom. Rusija već pokazuje novu i inovativnu sajber prijetnju svojim nesmotrenim i neodgovornim aktivnostima", kazao je Raab.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...