Bivši zamjenik premijera
28

Raab nakon ostavke zbog maltretiranja radnika: Optužuje me šačica visokih britanskih zvaničnika

V. K.
Dominic Raab (Screenshot: BBC)
Dominic Raab (Screenshot: BBC)
Nakon što su objavljeni izvještaji koji pokazuju kako je maltretirao radnike na poslu, zamjenik britanskog premijera Dominic Raab podnio je ostavku te se u intervjuu za BBC osvrnuo na optužbe sa kojima se suočava.
Između ostalog, u izvještajima se navodi kako je Raab imao agresivno ponašanje prema radnicima u ministarstvu. U intervjuu za BBC, sada već bivši zamjenik britanskog premijera izjavio je kako mu je žao ako je nekoga uznemirio, ali je naglasio kako to nije maltretiranje.

"Ukoliko vidite izvještaje, primijetit ćete da su skoro sve tužbe protiv mene odbačene", rekao je Raab.

Također, na pitanje da li je noćna mora raditi sa njim, Raab je naglasio kako nije, ali se osvrnuo i na "šačicu službenika" koji pokušavaju potkopati rad vlade.

"Postoji manjina državnih službenika-aktivista koji pokušavaju blokirati reforme koje im se ne sviđaju, a koje se odnose na Brexit, uslovni otpust zatvorenika i ljudska prava. To je šačica visokorangiranih zvaničnika. Međutim, to što rade nije demokratski", rekao je Raab.

Tokom intervjua Raab je upitan i da li želi da se izvini.

"Naravno, ako sam nekome povrijedio osjećaje zbog toga što sam učinio. Želio sam snažan tim. Ogromna većina državnih službenika koji su radili za mene bili su briljantni, fantastični i zapravo su uživali u energiji, izazovu i nagonu koji vjerujem da sam donio. Naravno, nisam želio nikoga da uznemiravam i jasno sam im stavio do znanja da mi je žao zbog toga. Međutim, to nije maltretiranje. Ne možemo ispuniti želje Britanaca ako nam je ljestvica tako nisko postavljena", poručio je bivši zamjenik premijera.

Osvrnuvši se na rezultate istrage, Raab ističe kako je napravljen opasan presedan.

"Ako se granica odnosno prag za maltretiranje spusti tako nisko, gotovo je nemoguće da ministri obavljaju posao za Britance. Mislim da će to imati zastrašujući učinak na efikasnost vlade, a Britanci će za to platiti cijenu", zaključio je Dominic Raab.