Istekao rok
2

Quimu Torri oduzeto zastupničko mjesto, ostaje premijer Katalonije

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjedniku katalonske vlade Quimu Torri oduzeto je u ponedjeljak mjesto zastupnika u katalonskom parlamentu no i dalje ostaje na funkciji predsjednika, odlučilo je predsjedništvo parlamenta u Barceloni.

U ponedjeljak je istekao rok od 48 sati dat predsjedniku Torri da napusti svoju funkciju nakon što je u petak Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu, te potvrdio kaznu nižeg suda prema kojoj mu je zabranjeno obnašati javnu dužnost godinu i po.

Administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španiji je u petak je saopćilo kako Torrino akreditivno pismo zastupnika izabranog u parlamentu Katalonije ostaje bez učinka nakon presude Vrhovnog suda. Zatraženo je da napusti i dužnost predsjednika katalonske vlade, poziciju na koju je došao zastupnik parlamenta poslije regionalnih izbora u Kataloniji održanih 21. decembra 2017. godine.

Torra je rekao kako ne namjerava odstupiti. U katalonskom parlamentu u Barceloni, gdje većinu mjesta imaju zagovornici nezavisnosti Katalonije koji podržavaju Torru, traje žestoka rasprava.

Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent, koji je dosad govorio kako će Torra i dalje obnašati dužnosti zastupnika u tamošnjem parlamentu te predsjednika vlade, poručio je kako Torra može ostati predsjednik vlade i bez zastupničkog mjesta.

Torrino mjesto u parlamentu trebalo bi da preuzme drugi političar iz Torrine stranke Zajedno za Kataloniju.

Stranke koje zagovaraju cjelovitost Španije traže da odstupi s mjesta predsjednika vlade što Torra odbija. Ispred parlamenta se okupilo blizu 200 demonstranata koji su došli podržati predsjednika vlade, te je došlo do tenzija s policijom.