Svijet
0

Qeku: Uvjeren sam da neće biti odugovlačenja rješenja

FENA
Kosovski premijer Agim Qeku izjavio je danas da je uvjeren da međunarodna zajednica neće dozvoliti Rusiji da odugovlači ili onemogući usvajanje rezolucije o Kosovu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Ovaj proces započeo je da bi bio uspješno okončan, a ne da bi propao. Strane uključene u proces, SAD i Kontakt grupa, neće dozvoliti da proces pretrpi neuspjeh. Da nisu bili uvjereni da će se uspješno završiti, ne bi ni odredili ovakvu dinamiku procesa", rekao je Qeku nakon sastanka sa šefom UNMIK-a Jocahimom Rueckerom.

Ruecker nije želio spekulirati o mogućnosti ometanja usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

"Preporučujem da nastavimo da imamo povjerenja u volju međunarodne zajednice da se ide naprijed u iznalaženju rješenja", rekao je Ruecker, a prenijeli prištinski mediji.

Qeku je novinarima rekao da Kosovo treba da izvuče pouku iz događaja od 10. februara i da ne dozvoli da se ponove, navodeći da je istraga povodom protesta pokreta "Samoopredjeljenje" intenzivirana, da se vodi u dva pravca - prema demonstrantima koji su izazvali nasilje i policajcima koji su upotrijebili "nedozvoljenu i neuobičajenu taktiku za rastjerivanje demonstranata".

Qeku i Ruecker su zajednički ocijenili da Kosovo ne treba da dozvoli da nasilje nanese štetu procesu određivanja statusa.

Qeku je pozvao građane Kosova da pokažu spremnost da doprinesu procesu određivanja statusa koji će se, kako je rekao, "završiti nezavisnošću zemlje".

On je kazao da ne treba dozvoliti da djelovanje nekih pojedinaca nanese štetu čitavom procesu kao što ne treba dozvoliti da nereagiranje utječe na gubitak imidža koji imaju snage reda.

Premijer Kosova je rekao da nije na njemu da razriješi dužnosti pukovnika Kosovske policijske službe Sheremeta Ahmetija, ali nije isključio mogućnost Ahmetijevog odlaska sa tog mjesta poslije okončanja istrage.

"Vodi se istraga i stražni organi će vrlo brzo iznijeti rezultate svoje istrage tako da ćemo djelovati u skladu sa rezultatima. Do tada je na svakome da odmjeri svoju odgovornost i da djeluje u skladu sa tim", rekao je Qeku.

On i Ricker su se na sastaku, kako je prenio Tanjug, složili da se intenzivira rad na pripremama novih dokumenata i simbola Kosova, odlučivši da arhiv sedmogodišnjeg rada UNMIK-a bude predat Arhivu Kosova.