Svijet
0

Qeku: Samo nezavisnost donosi razvoj i perspektivu Kosova

FENA
Kosovski premijer Agim Qeku odbacio je u utorak tvrdnje srpske strane u pregovorima o Kosovu kako međunarodna zajednica navodno negativno usmjerava proces pregovora te je ponovio stajalište kosovske strane da je nezavisnost jedino pravedno rješenje statusa Kosova.

"Mi i dalje vjerujemo i politički podržavamo okvire procesa koje je uspostavio glavni pregovarač UN-a za status Kosova, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari sa svojom ekipom. Zahtijevamo od međunarodne zajednice da ne nasjedne na beogradske inicijative koje imaju za cilj sprječavanje procesa pregovora o statusu Kosova", izjavio je kosovski premijer u ekskluzivnom intervjuu za Radio Glas Amerike, emisiju na albanskome.

Qeku je dodao kako kosovska strana ne razmatra nikakvu drugu alternativu osim bezuvjetne nezavisnosti Kosova.

"To će biti jedino rješenje koja jamči stabilnost, privredni razvoj, perspektivu, međuetničko pomirenje i regionalnu saradnju", rekao je Qeku.

Kosovski premijer također je kazao da Beograd i dalje manipulira kosovskim Srbima istaknuvši kako Srbi na Kosovu trebaju ići za primjerom Crne Gore, gdje su i druge zajednice glasovale za svoju državu. Oni će, smatra Qeku, s vremenom shvatiti da je to za njihovu dobrobit, a kosovske institucije će, po njegovim riječima, učiniti sve da svojim predanim radom steknu povjerenje kosovskih Srba.