Ozbiljan problem
351

Qatar Airways prizemljio 13 Airbusovih aviona zbog "ubrzanog propadanja" trupa

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Qatar Airways je prizemljila 13 aviona Airbus A350 nakon što je ustanovljena "ubrzana degradacija panela trupa".

Qatar Airways je svoju odluku saopćio u četvrtak te je otkrio da je nakon savjeta regulatornog tijela privremeno povukao 13 aviona Airbus A350. Ove avione je kompanija zamijenila starijim A330 avionima.

"Nastavljamo pratiti značajno stanje širom Airbus A350 flote u slučaju koje površina trupa ispod boje propada ubrzano", navodi se u saopćenju.

Prizemljenjem su avioni "efikasno povučeni iz upotrebe dok se ne otkrije uzrok problema i ne pronađe zadovoljavajće rješenje koje bi trajno popravilo stanje".

Kompanija nije otkrila o kojim se tačno dijelovima trupa radi. A350 je prvi Airbusov model koji je uglavnom napravljen od polimera ojačanog karbonskim vlaknima. Određeni dijelovi trupa aviona i dalje se prave od konfencionalnih materijala kao što je legura aluminija.

U junu je Qatar Airways povukao određen broj aviona Airbus A350 iz upotrebe zbog "problema s kvalitetom". Tada je saopćeno da je kompanija zaustavila isporuke aviona ovog tipa nakon što je primila 53 od naručenih 76 aviona. Zasad nije poznato da li je problem iz juna povezan s degradacijom trupa.

Bilo kako bilo, Qatar Airways zahtjeva od Airbusa da riješi problem.

"S obzirom na aktuelnu situaciju, očekujemo od Airbusa da tretira ovu stvar s pažnjom koju zahtijeva. Qatar Airways očekuje da Airbus ustanovi uzrok problema i trajno riješi ovo stanje prije nego nastavimo primati isporuke aviona A350", poruka je iz katarske kompanije.