Svijet
0

Pyongyang uskoro predaje spisak nuklearnih zaliha?

FENA
Sjeverna Koreja bi sljedeće sedmice trebalo da preda detaljan spisak svojih nuklearnih zaliha, a u zamjenu za planirano uništenje rashladnog postrojenja u glavnome nuklearnom kompleksu Yongbjonu, sjeverno od Pyongyanga, traži finansijsku podršku.

"Prema mojim saznanjima, Sjeverna Koreja i SAD su postigli kompromis po kojem bi Sjeverna Koreja trebalo da oko 26. juna preda deklaraciju Kini, a SAD bi ubrzo potom trebalo da poduzme korake i izbriše je sa spiska zemalja koje podržavaju terorizam", rekao je jedan diplomatski izvor blizak nuklearnim pregovorima.

Čim bude izbrisana s američkog spiska "otpadničkih zemalja", Sjeverna Koreja planira uništiti rashladno postrojenje, prenijela je agencija Yonhap.

Pyongyang "traži novac od SAD-a i drugih relevantnih država u zamjenu za uništenje postrojenja", rekao je predstavnik ministarstva vanjskih poslova koji je želio ostati neimenovan.

Pyongyang i ostali učesnici nuklearnih pregovora - SAD, Južna Koreja, Kina, Rusija i Japan - trenutno vode konsultacije o tome, dodao je on.