Zajednički stav
0

Pyongyang prvo mora odustati od nuklearnog naoružanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južnokorejski i američki dužnosnici naglasili su da Sjeverna Koreja mora odustati od nuklearnog oružja dok komunistički režim daje signale relativnog smirivanja.

Američki diplomat Philip Goldberg, zadužen za usklađivanje primjene Rezolucije 1874 Vijeća sigurnosti UN-a kojom se sankcioniše Sjeverna Koreja zbog nuklearnih aktivnosti, susreo se u Seulu s južnokorejskim kolegom Wi Sung-lacom.

Cilj je "kompletna i provjerljiva denuklearizacija Sjeverne Koreje", kazao je Wi. "To je apsolutno naš cilj", dodao je Goldberg.

Američki diplomat posjetio je u sklopu regionalne turneje i Singapur i Tajland, a u ponedjeljak navečer otputovat će za Japan.

Njegova posjeta uslijedila je nakon što je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak u nedjelju primio sjevernokorejsko izaslanstvo koje mu je prenijelo poruku svog čelnika Kim Jong-ila koji bi želio održati sastanak na vrhu dviju Koreja.

Izaslanstvo je u Seul došlo na sprovod bivšeg južnokorejskog predsjednika, a novi kontakti bude nadu u približavanje i poboljšanje odnosa dviju Koreja.