Svijet
0

Pyongyang prekida sve sporazume sa Seulom

FENA
Sjeverna Koreja je saopćila da prekida sve sporazume koje je potpisala s Južnom Korejom kako bi se okončao sukob između dviju strana, okrivljujući južnokorejsku vladu za neprijateljstvo prema njoj.

Jedan analitičar je kazao da sve veće tenzije povećavaju mogućnost vojnog sukoba na teško naoružanoj granici kojom je Korejski poluotok podijeljen prije više od pola stoljeća.

"Nema načina da se poboljšaju odnosi niti nade da će se oni ponovo uspostaviti", prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA saopćenje Odbora za mirno ujedinjenje Koreje.

"Sve dogovorene tačke koje se tiču okončanja političkog i vojnog sukoba između Sjevera i Juga bit će poništene", rekao je u saopćenju Pyongyangov Odbor, kako prenosi KCNA.

"Ugovor o pomirenju, nenapadanju, suradnji i razmjeni između sjevera i juga i tačke o vojnoj graničnoj crti na Zapadnom moru bit će poništene", stoji u saopćenju.

Zvaničnici Južne Koreje nisu odmah reagirali na saopćenje Pyongyanga.

Ovo je najnoviji u skorašnjem nizu retoričkih napada komunističkog sjevera na južnokorejskog predsjednika Leeja Myung-baka i njegovu administraciju.

Analitičari smatraju kako sjever uporno nastoji privući pozornost novog američkog predsjednika Baracka Obame. Odnosi između dviju Koreja - koje su tehnički još u ratu nakon oružanog sukoba od prije više od pola stoljeća - zahladili su otkako je Lee preuzeo dužnost prije godinu dana obećavajući kako će zaustaviti slobodan tok pomoći prema sjeveru ukoliko ne prekine svoj program nuklearnog oružja. Osiromašena Sjeverna Koreja zauzela je veoma oštar stav prema konzervativnoj vladi južnog susjeda koja je formirana prije godinu dana, a koja je zaustavila slobodan tok humanitarne pomoći Sjeveru.

Seul je obećao veliku pomoć i investicije jedino ako Pyongyang ozbiljno odluči da prekine program razvoja nuklearnog naoružanja.

Međutim, Sjeverna Koreja je saopćila da nije spremna da se odrekne tog programa dok ne uspostavi diplomatske odnose sa SAD-om.

Sjeverna Koreja je u novogodišnjoj poruci navela da je spremna da sarađuje s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, naglašavajući da želi dobre odnose sa svim zemljama koje su prijateljski raspoložene.