Sjeverna Koreja
0

Pyongyang otvara granicu prema Južnoj Koreji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja najavila je u ponedjeljak da će otvoriti granicu prema susjednoj Južnoj Koreji, čime će okončati samonametnutu devetomjesečnu blokadu, što je jedan od posljednjih koraka u nastojanju režima u Pyongyangu da se "otvori" ka svijetu.

Ukidanje blokade će donijeti i normalizovanje saobraćaja ka industrijskom parku Kesong, kojim upravlja Seul na teritoriji Sjeverne Koreje, a čije funkcionisanje je bilo dovedeno u pitanje zbog zahtjeva Pyongyanga da mu se povećaju neophodne nadoknade i plate skoro 40.000 sjevernokorejskih radnika.

Odnosi između dvije Koreje, koje su tehnički u ratu više od 50 godina, postali su još više zategnuti pošto je na čelo Južne Koreje došao konzervativni predsjednik Li Mjung-bak prije 18 mjeseci. Južnokorejski predsjednik je ukinuo bilo kakvu vrstu pomoći sjevernom susjedu sve dok se režim u Pyongyangu ne odrekne svog nuklearnog programa, zbog koga zemlja trpi i međunarodne sankcije. Prema tvrdnjama Sjeverne Koreje, nuklearni program će joj biti neophodan sve dok američki vojnici, njih 28.000, budu prisutni u Južnoj Koreji.

Eksperti smatraju da Pyongyang želi bolje odnose sa SAD, uz ocjenu da će tome morati da prethodi unaprijeđenje odnosa sa Seulom, prenose u ponedjeljak agencije.

Odluci o otvaranju granice prethodila je odluka vlasti u Sjevernoj Koreji da oslobodi nedavno dvije američke novinarke, koje su bile osuđene na višegodišnje zatvorske kazne. Pomirljiv ton koji dolazi od nedavno iz Sjeverne Koreje predstavlja veliku promjenu imajući u vidu da su njene nuklearne probe u maju dovele do osude velikih sila i povećanja zategnutosti na korejskom poluostrvu.