Svijet
0

Pyongyang obustavio demontiranje nuklearnih postrojenja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjeverna Koreja je objavila u utorak da je zaustavila demontiranje svojih nuklearnih postrojenja i kako razmišlja o obnavljanju reaktora u Yongbyonu, optužujući Sjedinjene Države da su prekršile dogovor o razoružavanju jer ih nisu skinule s liste pomagača terorizma.

"Odlučili smo obustaviti demontiranje naših nuklearnih postrojenja", kazao je zvaničnik ministarstva vanjskih poslova, prenosi sjevernokorejska državna agencija KCNA. On je također rekao da je odluka stupila na snagu 14. augusta.

Ova informacija došla je samo 24 sata nakon izjave američkog predstavnika u nuklearnim pregovorima šest nacija (dviju Koreja, SAD-a, Kine, Rusije i Japana) da vodi "ozbiljne" razgovore sa sjevernokorejskim kolegom.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, koji se s Condoleezzom Rice nalazi u Jerusalemu, rekao je da zasad ne može komentirati navode KCNA, prenio je Reuters.

Saopćenje iz Pyongyanga dolazi nakon susreta čelnika Kine i Južne Koreje u ponedjeljak u Seulu, koji su se založili ubrzanu realizaciju dogovora o odustajanju Sjeverne Koreje od njezina nuklearnog programa.

Sjedinjene Države su obećale skidanje Sjeverne Koreje sa svoje liste zemalja koje podržavaju terorizam, ali su od nje tražila da strogo poštuje rokove i dogovore o denuklearizaciji i dozvoli nesmetani nadzor toga procesa, utvrđenog u razgovorima šest nacija u julu.