{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Puvačić: U februaru cijelu Evropu mogla bi zahvatiti epidemija gripa

F
23.1.2008. u 10:18
0
0
Puvačić: U februaru cijelu Evropu mogla bi zahvatiti epidemija gripa
0
Puvačić: U februaru cijelu Evropu mogla bi zahvatiti epidemija gripa
Evropa se nalazi pred rizikom pojave epidemije gripa. U 13 evropskih zemalja je na osnovu virusoloških pretraga i praćenja kliničkih simptoma kod prehladnih stanja otkriven u cirkulaciji povećan broj virusa influence tipa A, osobito u zadnjih pet dana povećan broj izolata je u Austriji i Bugarskoj, izjavio je danas glavni federalni epidemiolog dr. Zlatko Puvačić.
On je naveo da se iz dana u dan povećava broj pozitivnih nalaza virusa influence tipa A u kome je najčešće u preko 90 posto izolovan tip "Solomonsko otočje".

Očekuje se da bi tokom februara cijelu Evropu mogla da zahvati epidemija gripa. U Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji su virusološke laboratorije također, izolirale virus A tipa influence, a dr. Puvačić je naveo da se u Federaciji BiH u ovom trenutku po pitanju gripa situacija pogoršala na području Unsko-sanskog kantona.

U zadnjih 10 dana registrirano je preko 500 oboljelih od gripa. U svim kantonima pojedinačno ima manji broj oboljelih od gripa, a dr. Puvačić smatra da će najvjerovatnije kretanje gripa ići od Unsko-sanskog kantona preko Zeničko-dobojskog, a zatim će se raširiti prema Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu.

"Zasad se prati epidemiološka situacija. Nismo još nigdje registrirali epidemiju. Međutim na pogoršanje epidemiološke situacije će značajno uticati početak rada škola kada će se djeca okupiti i grupisati", kazao je dr. Puvačić.

On je preporučio da oni koji nisu vakcinisani, posebno stariji i hronični bolesnici, uzimaju više C vitamina, piju napitke, tople čajeve i na taj način preveniraju susret s virusom gripa koji prema prvim saznanjima nije bezazlen.

Simptomi su visoka temperatura, opšta iznemoglost, respiratorni simptomi, začepljenost nosa, kašalj, kihanje, a registruju se i stomačne tegobe.

"Radi se o težoj kliničkoj slici i preporučuje se da oni s početnim simptomima gripa ne idu na posao četiri do pet dana kako ne bi dalje širili gripu", kazao je glavni federalni epidemiolog dr. Zlatko Puvačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: