U toku je potraga
51

Putnik pao s kruzera tokom krstarenja od Australije do Havaja

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka obalna straža traga za muškarcem za kojeg se vjeruje da je pao s kruzera koji je plovio iz Brisbanea u Australiji prema Havajima.

Posada kruzera Quantum of the Seas je u utorak navečer obavijestila obalnu stražu da je muškarac pao s broda 805 kilometara južno od Kailua Kone na Velikom otoku. Kruzer je ostao na istoj lokaciji dva sata te je izbačeno šest šlaufa za spašavanje u pokušaju da se putnik spasi, ali se on nije pojavljivao. Američka obalna straža je helikopterom Hercules obavila potragu iz zraka u srijedu, koja je trajala šest sati, a nastavit će se i danas.

Kompanija Royal Caribbean je potvrdila nestanak putnika.

"Gost našeg kruzera je pao u more tokom krstarenja. posada je odmah pokrenula operaciju potrage i spašavanja te sarađuje s lokalnim vlastima", navodi se u saopćenju.

Putnica Georgina Thompson je za Nine News rekla da je bila u krevetu kada je čula da neko viče "oscar, oscar, oscar", što je kod za situaciju kad neko padne u more.

Kruzer je isplovio iz Brisbanea u Australiji 12. aprila, a u Honolulu na Havajima stiže u petak 28. aprila. U službi je od 2014. godine kada je na prvo putovanje krenuo iz Southamptona prema New Yorku. Ima 16 spratova te prima 4.500 putnika, a na njemu radi 1.500 članova posade.