Kod obale Australije
33

Putnici zadržani na kruzeru zbog potencijalno opasnih naslaga na trupu

D. B.
Foto: Arhiv/EPA (Foto: EPA-EFE)
Foto: Arhiv/EPA (Foto: EPA-EFE)
Nekoliko stotina putnika je zadržano na kruzeru Viking Orion blizu obale Australije nakon što su vlasti ove zemlje zabranile pristajanje broda zbog potencijalno opasnih naslaga na njegovom trupu.

Kruzeru Viking Orion je zabranjen dolazak na dok nakon što je otkriveno nakupljanje "mikroorganizama, biljaka, algi i malih životinja na njegovom trupu". Kruzer je zadržan kako bi se spriječilo donošenje ovih organizama u staništa koja za njih nisu prirodna. Stoga će trup broda morati biti očišćen prije nego se izda dozvola za pristajanje.

Provjera svih internacionalnih brodava je uobičajena, kao i procedura čišćenja kako bi se spriječio "transport štetnih morskih organizama" u australske vode. Kruzer je dobio odbijenice za pristajanje u Christchurch, Dunedin i Hobart, a putnicimi su "zarobljeni" od 26. decembra. Četiri stanice za pristajanje su već preskočene, a sljedeća je Sydney i planirana je za 4. januar.

Putnik Kenn Heydrick je kazao da su putnici frustrirani i ljuti te da nezadovoljstvo raste, dok drugi putnici ovo krstarenje nazivaju "putovanjem iz pakla".

Veliki kruzer ima 14 paluba, prima 930 putnika, a napravljen je 2018. godine. Trenutno je od obale Australije udaljen 27 kilometara zbog procesa čišćenja trupa.