{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putnici upozoreni na termos boce u avionima

F
24.12.2010. u 09:43
0
0
Putnici upozoreni na termos boce u avionima
0
Putnici upozoreni na termos boce u avionima
Foto: AFP
Američko ministarstvo državne sigurnosti izdalo je upozorenje za termos boce u avionima, kazavši kako postoji opasnost da teroristi sakriju eksploziv unutar izolirane posude za piće.
"Moguće taktike koje teroristi mogu koristiti uključuju skrivanje eksploziva unutar izolirane posude za piće, tako da u narednim danima, putnici koji lete unutar SAD-a, te za SAD, mogu primijetiti dodatne mjere sigurnosti koje se odnose na izolirane kontejnere za piće", navela je Uprava za sigurnost prijevoza (TSA) u saopćenju objavljenom u četvrtak.

TSA je odgovoran za održavanje sigurnosti u svim aerodromima u SAD-u. Ministarstvo državne sigurnosti redovno upozorava snage reda na razvoj terorističkih taktika, o kojima SAD doznaje kroz obavještajnu razmjenu s drugim zemljama.

Pripadnici TSA osposobljeni su za otkrivanje raznih prijetnji, uključujući skrivanje eksploziva u obične stvari, navodi se u saopćenju izdanom usred sezone božićnih blagdana, kada se u američkim aerodromima ostvaruje najveći promet. Očekuje se da će ove blagdanske sezone avionima putovati 2,75 miliona Amerikanaca, 2,8 posto više nego prošle godine.

Obavijest se temelji na obavještajnim podacima koji govore o izoliranim kontejnerima za piće, dodaje se.

TSA navodi kako za sada nema nikakve konkretne prijetnje i da je mjera uvedena iz opreza, dok sigurnosne agencije nastavljaju osvježavati informacije o terorističkom upozorenju. TSA ističe kako nema zabrane za izolirane kontejnere za piće, čije je nošenje za sada dozvoljeno i u prtljazi koja se predaje kod ukrcaja i u onoj koja se nosi u kabinu.

Putnici koji nose termos boce mogu očekivati da će se one dodatno skenirati, a ako se aktivira alarm pregledat će se fizički i s tehnologijom za otkrivanje eksploziva. Ako pripadnici TSA ne otkriju što je izazvalo rekaciju na skeniranju, termosica se neće moći unijeti u avion.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: