Iako su vanredne okolnosti
0

Putnici u EU pozvani da traže naknadu zbog otkazivanja letova

FENA
Aerodrom u Frankfurtu (Foto: AP)
Aerodrom u Frankfurtu (Foto: AP)
Evropska komisija je pozvala putnike čiji avioni nisu poletjeli zbog gustog oblaka vulkanskog pepela koji se nadvio nad velikim dijelom Evrope da iskoriste svoja prava koja im osiguravaju evropski propisi i traže naknadu, iako je riječ o vanrednim okolnostima.

"Potičimo ljude da se bore za svoja prava i ako ne budu ispunjena, da podnesu tužbu", izjavila je glasnogovornica Komisije za promet Helen Kearns.

"Evropljani imaju najveća prava na svijetu i trebaju na njima insistirati čak i ovim vanrednim okolnostima", dodala je.

Oblak pepela, koji lebdi nad Evropom na visini od šest do deset kilometara i koji je nevidljiv sa zemlje, potiče iz islandskog vulkana ispod glečera Ejfjallajokulla. Zbog njega je stotine hiljada putnika ostalo na zemlji, a u četvrtak je otkazano oko 5.000 letova.

Evropski propisi predviđaju da putnici u slučajevima otkazivanja ili kašnjenja leta imaju pravo na piće, hranu, smještaj, novčanu naknadu ili im se treba omogućiti prevoz nekom drugom rutom ili drugim prevoznim sredstvima.

U ovom slučaju to mogu tražiti samo od evropskih prevoznika. Tako putnici iz Sjedinjenih Država čiji je let prema Evropi otkazan mogu tražiti naknadu ako su izabrali evropskog prevoznika, ali ne i ako je riječ o nekoj američkoj aviokompaniji.

"To ne znači da američke firme neće nešto ponuditi, ali po američkom zakonima to nisu dužne", rekla je glasnogovornica Helen Kearns.

Evropska agencija za nadzor zračnog prometa Eurocontrol, prenosi Hina, saopćila je da će poremećaji potrajati još najmanje 24 sata. U petak se na evropskom nebu očekuje oko 11 hiljada letova, u usporedbi s 28 hiljada u normalnim okolnostima.

U petak se poremećaj u zračnom prometu proširio sa sjevera i na srednju Evropu. U petak prijepodne potpuno su ili djelomično zatvoreni zračni prostori iznad Njemačke, Austrije, Poljske i Češke, uz ranije zatvorene aerodrome u Irskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji.

Ovo je vjerovatno najveći poremećaj u evropskom zračnom prometu od terorističkih napada 11. septembra 2001. Stotine hiljada putnika blokirane su na aerodromima, a finansijska šteta je zasad nemjerljiva.