Svijet
0

Putnici od danas mogu unijeti više vina u Evropsku uniju

FENA
Putnici koji ulaze u Evropsku uniju od ponedjeljka mogu uvesti više robe bez plaćanja carine u osobnoj prtljazi, objavila je Evropska komisija.

U ponedjeljak su na snagu stupila nova pravila o bescarinskom uvozu u osobnoj prtljazi.

Putnici koji ulaze zračnim ili pomorskim putem u EU tako će moći uvesti robe u vrijednosti 430 eura umjesto dosadašnjih 175 eura, a za one koji prelaze kopnenu granicu ili unutarnji plovni put limit je 300 eura.

Međutim, za cigarete i alkohol neće se uzimati u obzir njihova vrijednost nego količina.

Tako će putnici u zračnom i pomorskom prometu umjesto dvije sada moći uvesti četiri litre vina, 16 litara piva (ranije nije bilo ograničenja), jednu litru žestokog alkoholnog pića - što je količina koja ostaje ista - te robe u vrijednosti 430 eura (igračke, parfemi, elektronska oprema itd.)

Što se cigareta tiče, ostaje limit od 200 cigareta koje se mogu unijeti, ali je zemljama članicama prepuštena mogućnost snižavanja tog limita do 40 cigareta.

"Današnje stupanje na snagu novih pravila o bescarinskom uvozu dobra je vijest za Evropljane. Puno dosadašnjih pravila, od kojih su neka na snazi od 1969. godine, više ne odgovaraju sadašnjim potrebama. Od danas je gotovo dvostruko povećana vrijednost robe koja se može uvesti i povećana je količina koja se može uvesti za neka pića", izjavio je povjerenik za poreze Laszlo Kovacs, prenijela je Hina.