Poginulo 49 osoba
12

Putnici koji su preživjeli avionsku nesreću u Nepalu tvrde kako se čula eksplozija

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Preživjeli i svjedoci avionske nesreće u Nepalu govorili su o haotičnim trenucima kada je avion sletio s piste i usmrtio najmanje 49 osoba. Kazali su kako se prije nesreće čula snažna eksplozija, avion se zaljuljao i sletio s piste.

Uzrok nesreće još nije poznat, a istražitelji se nadaju da će više detalja biti poznato nakon što analiziraju podatke iz crne kutije.

Ovo je jedna od najgorih avionskih nesreća u Nepalu posljednjih godina. Većina ih je bila povezana s lošim vremenom, neiskusnim pilotima i neadekvatnim održavanjem.

Avion je star 17 godina i letio je iz Bangladeša u Daku. Jedan od preživjelih kazao je kako je izbio požar, ali se ne sjeća kako je uspio izaći iz aviona.

"Nakon nesreće pokušavao sam izaći iz aviona jer je izbio požar, ali nisam mogao jer su mi ruka i noga bili zaglavljeni. Sjedio sam uz vrata za hitne slučajeve pa sam možda ispao kada su otvorili vrata. Poslije toga se ne sjećam nikoga jer sam se onesvijestio", rekao je Keshav Pandey.

Drugi putnik kazao je kako se čula i eksplozija nakon što se avion zaljuljao. Sjedio je blizu prozora pa je uspio da ga razbije i izađe.

"Avion je išao gore-dolje, lijevo-desno pa opet gore-dolje. Mislila sam da je prometno pa da zbog toga tako leti", kazala je Sanam Shakya.

Ma mjestu nesreće bio je veliki broj ambulantnih i vatrogasnih kola, a preživjeli putnici pohvalili su članove posade koji su pomagali svima da izađu na sigurno. Porodice preživjelih danas stižu u Nepal.

Aviokompanija i aerodrom prebacuju "lopticu" s jednih na druge. Aviokompanija tvrdi kako je krivac za nesreću zračni toranj, dok je aerodrom rekao kako je avion sletio iz pogrešnog smjera. U snimku razgovora čuje se kako je došlo do nesporazuma između pilota i kontrolora leta.

Aerodrom u Nepalu je jedan od 10 najopasnijih na svijetu zbog blizine planine i uvala koje se nalaze pored same piste.