Postignut dogovor
0

Putnici Emirates i Turkish Airlinesa odsad mogu nositi laptope na letovima za SAD

Klix.ba
Foto: Emirates Airlines
Foto: Emirates Airlines
Nakon dogovora sa američkim vlastima, aviokompanije Emirates i Turkish Airlines saopćile su kako zabrana unošenja laptopa i drugih većih elektronskih uređaja za njihove putnike koji lete prema SAD-u više ne važi.

Naime, u martu ove godine Amerika je zabranila putnicima iz zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom nošenje velikih elektronskih uređaja zbog straha od terorizma i unošenja bombi u avione. Tako putnici koji su dolazili u SAD iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata nisu sa sobom mogli prevoziti laptope, tablete, DVD plejere, kamere... Zabrana još važi za one koji lete prema SAD-u iz Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta, Maroka i Katara.

Aviokompanija Emirates Airlines, koja putnike iz Dubaija prevozi do 12 gradova u SAD-u, sklopila je dogovor sa američkih vlastima da naprave nova pravila o strožijim kontrolama tokom leta, a prema kojima putnicima neće biti zabranjeno nositi elektronske uređaje.

"Zahvaljujemo se svim putnicima za razumijevanje i strpljenju koje su imali proteklih nekoliko mjeseci", kazali su iz Emirates Airlinesa.

Iz Turkish Airlinesa su saopćili putem Twittera kako od danas dozvoljavaju unošenje laptopa u njihove avione. Podsjećanja radi, oni su već ranije, nakon uvođenja zabrane, VIP putnicima nudili korištenje laptopa zbog komfora na letu.

U nedjelju je ukinuta zabrana nošenja laptopa i putnicima Etihad Airwaysa koji u SAD putuju iz Abu Dabija. Pored SAD-a, i Velika Britanija je zbog povećanja sigurnosti na letovima zabranila sve elektronske uređaje, osim mobitela, putnicima koji dolaze u ovu zemlju iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.