Nevolje uoči praznika
0

Putnici blokirani širom Evrope

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Desetine hiljada putnika širom Evrope blokirano je danas na željezničkim stanicama, aerodromima i u saobraćajnim gužvama usljed obilnih snježnih padavina i leda na početku božićnih i novogodišnjih odmora.

Najmanje 19 ljudi se smrznulo, uglavnom u Poljskoj, gdje su beskućnici i pijanci nastradali od niske temperature koja je zahvatila čitav region. U nekim dijelovima Njemačke izmjereno je minus 33 stepeni Celzijusovih.

Meteorolozi širom kontinenta očekuju nastavak snježnih padavina i ledenu kišu u narednih nekoliko dana, ali i porast temeperature do kraja sljedeće sedmice.

Mnogi putevi i pruge zatvoreni su ili djelimično blokirani snježnim nanosima, ledom i poplavama u zemljama na sjeveru i zapadu Evrope, od Portugala do Holandije. Letovi iz Londona, Brisela i Pariza su odgođeni.

Veliki problemi zahvatili su saobraćajni sistem u tunelu ispod La Manša, a vozovi koji povezuju Francusku i Englesku zaustavljeni su već drugi dan poslije kvarova na najmanje pet kompozicija.

Međunarodni vozovi između Brisela, Pariza i Amsterdma takođe su otkazani, a odgođene su i fudbalske utakmice u većem dijelu zapadne Evrope, sve do juga Italije.