"Ništa čudno"
59

Putinovi dolasci u kasne noćne sate u Kremlj privukli pažnu javnosti, Peskov objasnio zašto to radi

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su se pojavili brojni videosnimci koji prikazuju kako ruski predsjednik Vladimir Putin pod policijskom pratnjom u kasnim noćnim satima dolazi u Kremlj, oglasili su se i iz ureda ruskog predsjednika te su obrazložili o čemu je riječ.

Naime, brojni mediji i Telegram kanali izvijestili su kako je Putin prethodnih dana dolazio u Kremlj u 23 sata po moskovskom vremenu što je izazvalo i određene sumnje među stanovništvom.

Na ove informacije reagovao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov koji je rekao kako dolasci Putina u kasne sate ne predstavljaju ništa čudno i novo.

"Imao sam mnogo pitanja vezano za Putinov dolazak u Kremlj u večernjim satima. On to ponekad radi. Kada je raspored Kremlja gust tokom dana, onda on preferira dolazak uvečer. To radi i zbog toga da ne bi stvarao nelagodu tokom dnevnih gužvi u saobraćaju", rekao je Peskov.

Također, naglasio je kako Putin tokom 1. aprila, ali i narednih dana nema u planu nikakve značajnije događaje već samo obične radne sastanke i konferencije.

Vladimir Putin posljednji put se obratio na javnom skupu krajem marta kada je vojnim pilotima govorio o dolasku F-16 aviona u Ukrajini kao i o odnosima Rusije s NATO savezom.

"To je potpuna glupost. Mogućnost napada na neke druge zemlje, Poljsku, baltičke države ili Češku ne postoji. To su samo gluposti. To je još jedan način da prevarite svoju populaciju i navedete ljude da dodatno plate i da ih natjerate da nose ovaj teret na ramenima", poručio je ruski predsjednik.

Ponovio je i kako se Rusija nije kretala prema granicama NATO-a već obrnuto.

"Sateliti SAD-a se plaše velike i snažne Rusije. Nemamo agresivne namjere prema tim državama. Nismo nikoga dirali, oni su se kretali prema nama. Jesmo li prešli okean do granica SAD-a? Ne, prilaze nama, približavaju nam se. Mi štitimo naš narod samo na našim historijskim teritorijama", zaključio je Putin.