Povukao paralelu
39

Putinov šef obavještajne službe obratio se SAD-u: Ukrajina će postati vaš Vijetnam

B. H.
Vladimir Putin i Sergey Naryshkin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Sergey Naryshkin (Foto: EPA-EFE)
Šef vanjske obavještajne službe ruskog predsjednika Vladimira Putina poručio je Sjedinjenim Američkim Državama da će podrška Zapada Ukrajini pretvoriti sukob u "drugi Vijetnam" koji će opsjedati Washington godinama koje dolaze.

Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara pomoći i oružja, ali je ukrajinska ljetna protuofanziva propala i Rusija i dalje kontrolira nešto manje od petine ukrajinskog teritorija.

"Ukrajina će se pretvoriti u 'crnu rupu' koja će apsorbirati sve više i više resursa i ljudi", rekao je Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR).

Ovo je objavljeno u članku u SVR-ovom časopisu "The Intelligence Operative".

"U konačnici, SAD rizikuje stvaranje 'drugog Vijetnama' za sebe, a svaka nova američka administracija morat će se pokušati nositi s time", dodao je Nariškin.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi direktan sukob NATO-a i Rusije mogao izazvati Treći svjetski rat i ponovo je isključio slanje američkih vojnika u Ukrajinu.

Vijetnamski rat je bio sukob Istoka i Zapada u Hladnom ratu u kojem su se SAD borile zajedno sa snagama Južnog Vijetnama protiv sjevera kojeg su podržavale komunističke sile Kine i Sovjetskog Saveza.

Rat, u kojem je ubijeno nekoliko miliona ljudi, završio je 1975. pobjedom Sjevernog Vijetnama i sramotnim porazom Sjedinjenih Američkih Država, koje su izgubile više od 58.000 svojih boraca, te su se morale suočiti s snažnim antiratnim pokretom.

Biden je u srijedu molio republikance za novu "infuziju" vojne pomoći Ukrajini.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće tu stati", rekao je Biden, predviđajući da će Putin nastaviti s napadom na NATO saveznika.

Tada ćemo, dodao je Biden, "imati nešto što ne tražimo i što danas nemamo: američke trupe koje se bore protiv ruskih trupa".