Svijet
0

Putinov savjetnik: G8 spreman na dogovor o koracima za Kosovo

FENA
Vanjskopolitički savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Sergej Prihotko, izjavio je u četvrtak Heiligendammu da su lideri Grupe osam na sastanku izrazili spremnost na dogovor o koracima koje bi trebalo preduzeti kako bi bilo nađeno rješenje za problem Kosova i Metohije.

"Razgovori su bili veoma dubokog karaktera i nadam se da će naši partneri u G8 uvažiti argumente Rusije", izjavio je Prihotko.

Prema izvorima bliskim jednoj od delegacija koje učestvuju na sastanku, lideri G8 su se u načelu dogovorili o odgađanju rješenja za budući status Kosova.

Izvori jedne druge delegacije pak tvrde da politički direktori zemalja G8 još uvijek nisu postigli konačno rješenje o sveobuhvatnoj formulaciji koja će biti usvojena u završnoj deklaraciji za samita, predviđenoj za subotu.

Diskusija o Kosovu je, prema tim izvorima, trajala dvadesetak minuta, tokom kojih se američki predsjednik George Bush zalagao za rješenje na osnovu plana izaslanika Marttija Ahtisaarija, dok se predsjednik Putin suprotstavljao svakom rješenju koje zvanični Beograd ne bi prihvatio, prenio je Tanjug.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je prije toga na marginama samita G-8 da je predložio Putinu da rješenje budućeg statusa Kosova bude odgođeno za šest mjeseci.

Cilj odgađanja je, rekao je predsjednik Sarkozy, da bude izbjegnut ruski veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i da Beogradu i Prištini bude pružena mogućnost da se dogovore.

U slučaju da se Beograd i Priština ne dogovore, na snagu bi, poslije šest mjeseci, trebalo da stupi rješenje zasnovano na planu Ahtisaarija, na šta bi, po Sarkozyju, zvanična Moskva trebalo da se obaveže.

"Bilo bi veoma teško predstaviti nacrt rezolucije u Vijeću sigurnsti UN-a na koji bi Rusi odmah stavili veto", izjavio je Sarkozy poslije rasprave lidera G8 o budućem statusu Kosova.

Sarkozy je istakao da bi se u slučaju ruskog veta međunarodna zajednica našla u situaciji u kojoj bi "na stotine ljudi bilo na terenu s nejasnom pravnom situacijom" jer bi, kako je rekao, "neke zemlje priznale nezavisnost Kosova, a druge bi mu se suprottavile".

"Mislim da treba izbjeći da se odmah uđe u sukob", rekao je francuski predsjednik, prije nego što je iznio tri tačke svog prijedloga Putinu.

"Prijedlog koji sam iznio Putinu jest da on prizna neizbježnu perspektivu nezavisnostiKosova", kazao je Sarkozy.

Tokom šest mjeseci bi bili razmatrani pravni aspekti vezani za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 1244 da bi se omogućio mandat međunarodnim trupama na terenu.

"Treće, pogurali bismo Beograd i Prištinu da raspravljaju, da imaju dijalog i da nakon šest mjeseci ili pronađu rješenje - i u tom slučaju to je rješenje koje će biti primijenjeno, ili ako ga ne pronađu - da bude primijenjeno Ahtisaarijevo rješenje."

"Prednost je u tome što bi to dalo predsjedniku Putinu vremena da privoli Srbe i Albance da pregovaraju, te da ne stavi međunarodnu zajednicu u situaciju podjele", dodao je francuski predsjednik.

"U protivnom, nema pravnog okvira i riskiramo nastavak nasilja", rekao je Sarkozy, dodavši da su o temi Kosova svoje mišljenje na sastanku dali i Bush i britanski premijer Tony Blair.

"Čini mi se da je to srednji put (...), on nije savršen, ali to je put kojim bi se izbjegla podjela", ocijenio je Sarkozy.

"Putin se plaši više nego ičeg mogućnosti da se nezavisnost Kosova preslika na druge regione (...), ova ideja bi mu dala vremena i to bi bilo dobro za ravnotežu regiona", zaključio je francuski predsjednik.