Svijet
0

Putinov godišnji govor naciji

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin, obraćajući se u srijedu naciji u svom godišnjem govoru, uporedio je Sjedinjene Države s "vukom koji nema namjeru nikoga slušati" te koji zaboravlja svoje govore o ljudskim pravima kada brani svoje interese.

"Drug Vuk jede i nikoga ne sluša i ne namjerava nikoga slušati. Gdje je nestala sva ona tirada o odbrani ljudskih prava, o demokratiji, kada se radi o odbrani vlastitih interesa? Tada sve postaje moguće, nema ograničenja!", rekao je Putin u godišnjem govoru naciji.

Ruski predsjednik je dugo govorio o pitanjima odbrane i obimu američkog budžeta u tom domenu.

Putinove žestoke riječi su bile ustvari odgovor na oštre kritike američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja o nenapredovanju demokratije u Rusiji, nedavno izgovorene u Vilniusu, glavnom gradu bivše sovjetske republike Litvanije, koja je postala članicom EU-a i NATO-a .

Ruski predsjednik je rekao da bi trebalo da se i Rusija potvrdi kao vojna i ekonomska sila, u odnosu na američku "tvrđavu", te naglasio "pozitivnu ulogu" koju njegova zemlja može odigrati u domenu energetike u Evropi.

[SLIKA]1[/SLIKA]

U jednosatnom govoru naciji, Putin je govorio o vojnom budžetu SAD-a, koje su "sagradile tvrđavu". On je ocijenio da i Rusija treba sebi da osigura "solidnu" odbranu.

"Mi također moramo izgraditi solidnu kuću jer znamo šta se događa u svijetu", rekao je Putin te naglasio: "Prerano je govoriti o kraju utrke u naoružanju. Ta utrka se danas ubrzava. Ona zapravo dostiže novi tehnološki nivo", rekao je Putin.

Ruska ekonomija, uglavnom utemeljena na sirovinama, mora biti raznovrsnija i inovativna, insistirao je ruski predsjednik.

Govoreći o osjetljivom predmetu - odnosimaa sa SAD-om, Putin je upozorio da "ulazak Rusije u Svjetsku tgovinsku organizaciju (WTO) ne smije biti predmetom ucjena".

Rusija je još 1993. uložila zahtjev za prijem u ovu organizaciju i zeleno svjetlo zavisi isključivo od Washingtona. Rusija je čak primila i "dodatne" zahtjeve od SAD-a koji usporavaju pregovarački proces.

Govoreći o unutarnjim političkim pitanjima, Putin je ocijenio da je pad nataliteta "najozbiljniji problem" Rusije te najavio nove mjere za poboljšanje nataliteta.

"Najteži problem moderne Rusije je demografija", rekao je on govoreći o "kritičnoj situaciji" s padom stanovništa veličine 700.000 osoba godišnje u toj zemlji od blizu 143 miliona stanovnika.

On je obećao da će povećati mjesečnu pomoć za porodice koje imaju jedno dijete.

On je u srijedu ustvrdio kako je cilj ostvariti potpunu konvertibilnost rublje do 1. jula.

Ruski predsjednik Putin je zatražio i reformu Organizacije ujedinjenih naroda kojom bi se ojačala uloga ove organizacije " u vrijeme globalizacije", rekao je on u svom govoru pred parlamentom.

"Uloga UN-a se povećava u doba globalizacije", naglasio je ruski predsjednik.

"Ova organizacija je formirana u neko drugo vrijeme i ona očito treba da bude reformirana", rekao je ruski predsjednik, dodavši da bi reforma trebala učiniti ovu organizaciju efikasnijom uz podršku svih njenih članica.

Rusija, koja je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i koja ima pravo veta, usprotivila se krajem 2005. reformi koja bi umanjila efikasnost Vijeća sigurnosti.