Guardian
0

"Putinizam" neizlječivo bolestan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Usprkos ekonomskoj krizi koja je skoro šest miliona Rusa ostavila bez posla, premijer te zemlje Vladimir Putin i dalje je veoma popularan - podržava ga preko 74 posto stanovništva, piše Guardian.

Međutim, navodi list, "putinizam" - sistem vladavine koji je Rusiji vratio samopouzdanje, poboljšao životni standard njenih stanovnika i osigurao Putinu masovnu političku podršku, izgleda da je neizlječivo bolestan.

Naime, vrijednost rublje opala je za 20 posto, industrijska proizvodnja za 16 procenata, vrijednost dionica na moskovskoj berzi pada iz dana u dan, a plaće kasne. Ruska svakodnevica ne izgleda nimalo ružičasto, a sve to je posljedica pada cijena nafte i gasa na svjetskom tržištu, koje su - dok su bile visoke - držale čitavu privredu na nogama.

Međutim, sada stvari djeluju drugačije, piše Guardian, i Vladimir Putin kao da polako gubi samopouzdanje. Sve češće su kritike njegovih dojučerašnjih saveznika - prije svih predsjednika Dmitrija Medvedeva - na račun vladine ekonomske politike i slabih investicija u infrastrukturu, koje su, kako tvrde, doprinijele teškoj krizi u koju je zemlja zapala. Guardian piše i da su odnosi Putina i Medvedeva pali na toliko niske grane da je nedavno dogovoreno da njihovim sastancima ubuduće prisustvuje i zapisničar kako ne bi dolazilo do nesporazuma.

Stezanje kaiša i slabljenje "putinizma", piše Guardian, skoro sigurno će dovesti i do promjena u ponašanju Moskve na međunarodnom planu - prije svega do smanjenja sfere ruskog utjecaja i već najavljeno otopljavanje odnosa s Washingtonom.

Sve to bi, u trenutku kada je na scenu u Bijeloj kući stupio "vanjskopolitički realist" kakav je Barack Obama, za cio svijet moglo da znači jedan veoma sretan splet okolnosti, zaključuje Guardian.