Svijet
0

Putina uznemirava demokratija

FENA
Vladimir Putin je više puta domaćoj i zapadnoj javnosti stavio do znanja da će po isteku drugoga predsjedničkog mandata nastaviti služiti Rusiji, mada je bilo nejasno na koji način. Prema Daily Telegraphu, Putin će na mjesto predsjednika postaviti marionetu, a sa premijerske će pozicije uživati istu moć kao ranije.

Iako je ranije odbacivao ideju da preuzme premijersku dužnost, Times piše kako je vjerovatno nekoliko stvari uticalo na Putina da promijeni mišljenje i najavi upravo mogućnost da se nađe na čelu ruske vlade.

Kao prvo, pritisak na ruskog predsjednika da saopći planove za budućnost postao je isuviše jak. Osim toga, navodi Times, Putin je izuzetno popularan među biračima, podržava ga oko 80 posto.

Prema pisanju londonskog lista postojala je opasnost da ga pristalice i oni koji su se obogatili za vrijeme njegovog predsjednikovanja, u strahu od promjena, natjeraju da promijeni ruski ustav.

Times zaključuje da će učinak cijele te priče biti pomjeranje centra moći iz predsjedničkog u premijerski kabinet, što "ukazuje koliko su demokratija i ustavno uređenje u Rusiji slabi".

Daily Telegraph ide još dalje u kritikama na račun ruskog predsjednika za kojeg piše da ga demokratija uznemirava. Ovaj konzervativni list ocjenjuje da će Putin imenovati nekog predsjednika marionetu i da će s premijerskog položaja nastaviti da uživa istu moć kakvu ima sada.

Nakon toga se može ponovno prebaciti na mjesto predsjednika 2012. godine, piše list i dodaje kako ne bi trebalo da se čudimo Putinovim namjerama. On je opasan čovjek kojem se plašljiva međunarodna zajednica previše dugo ulizuje, navodi Daily Telegraph u svome redakcijskom komentaru.