Borba sa SAD-om, EU i Azijom
0

Putin želi "Evroazijsku uniju" za bivše sovjetske zemlje

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin predložio je formiranje "Evroazijske unije" bivših sovjetskih zemalja, tvrdeći da bi taj blok mnogao postati globalni faktor u borbi za utjecaj u svijetu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Azijom.

Putin, koji je lamentirao nad raspadom Sovjetskog saveza iz 1991. godine kao "najvećoj geopolitičkoj katastrofi 20. stoljeća", negirao je da njegov prijedlog predstavlja pokušaj obnove sovjetskog carstva.

On, međutim, navodi u članku objavljenom u utorak u dnevnim novinama "Izvestija" da bi nova alijansa trebala da se pojavi kao "jedan od polova modernog svijeta, služeći kao efikasna veza između Evrope i dinamične azijsko-pacifičke regije", prenosi AP.

Putin, koji je skoro siguran pobjednik martovskih predsjedničkih izbora, optuživan je da je poništio ruska postsovjetska postignuća dok je bio predsjednik u dva mandata u periodu 2000-2008. godine. On je ostao ruski de facto čelnik, prebacujući se na premijerski položaj, a njegov proteže i nasljednik, Dmitrij Medvedev, predložio je prošlog mjeseca da se Putin kandiduje za predsjednika.

"Nema govora o obnovi SSR-a na ovaj ili onaj način. Bilo bi naivno pokušati obnoviti ili kopirati nešto što pripada prošlosti, ali tijesna integracija zasnovana na novim vrijednostima i ekonomskim i političkim osnovama imperativ je današnjeg vremena", izjavio je Putin.

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan već su formirali ekonomsku alijansu koja je uklonila carinske barijere u uzajamnoj trgovini tokom prošlog ljeta. Oni bi trebali predstaviti jedinstvena tržišna pravila i regulative od 1. januara. Putin je izjavio kako se očekuje da se grupi prudruže Kirgistan i Tadžikistan.

"Mi nećemo stati u tom ambicioznom zadatku dostizanja novog, višeg nivoa integracije u Evroazijsku uniju. Skupa s ostalim ključnim igračima i regionalnim strukturama, kao što su Evropska unija, Sjedinjene Države, Kina i Azijsko pacifička regija, trebali bi obezbjediti sigurnost globalnog razvoja", kazao je Putin.